Her kommer først en innføring i posthistorien

Kort innføring i posthistorie

Som barn har svært mange av oss samlet frimerker. Mange husker dette som spennende og lærerrikt. Vi samlet det vi  kom over av frimerker fra mor, far, onkler, tanter, naboer og ellers alle som hadde noen form for korrespondanse.  De fleste samlet Norge, og så tok man imot det som ellers dukket opp av utenlandske frimerker. Motivsamling var osgå populært: fugler, dyr, blomster osv. Noen av oss ble hektet på temaet, og har fortsatt i voksen aldr med samlingen. Spørsmål om hva hele brevet forteller, stemplene, påskriftene, rutene og adresser er forhold som oppleves som spennende. Mange ganger er et stempel mye sjeldnere enn frimerket det er brukt til å annulere. F eks vil et brev eller kort med stempel fra "Sjonhagen" være mye sjeldnere enn uansett hvilket merke det er brukt på. Dette fordi Sjonhagen som poststed kun var i virksomhet i 3 år i tiden 1958-1961, i ei lita bygd. Det viser også viktigheten av å ta vare på hele konvolutten/kortet. Man kan se om det er sendt lokalt, om det ble sendt med lokalbåt, hvilken portosats, osv.

Her er et brev av stor posthistorisk interesse. Det er sendt med Dampskibet "Gler" i 1863. D/S Gler traffikerte i mange år midt på 1800-tallet Finnmarkskysten. Skipet fraktet også post, men hadde ikke eget stempel. Post som ble innlevert direkte om bord ble derfor noen ganger behandlet postalt ved at man foretok en såkalt "håndannulering". Vanligvis ville man da ikke skrive skipets navn på merket, men påføre dette et blekk-kryss, samt påføre brevet navnet og dato for mottak. Dette brevet er likevel et eksempel på at vanlige rutiner ikke alltid ble fulgt. Brevet er sendt til Hammerfest og portoen på denne tiden va 4 skilling, noe som er kvittert med et 4-skillingsmerke med motiv av Kong Oscar l. Merket er som vanlig var på denne tiden plassert nede til venstre på konvolutten.
Brev med 4-rings nummerstempel 563 og korrekt sidestempel Mo i 1933.
Brevhuset på Tverånes i Nord-Rana fikk tildelt 4-rings nummerstempel med nummer 563 i april 1926. Dette stemplet ble benyttet fram til 1935 da brevhuset ble tildelt stempel av Krone Posthorn typen. Brevet er forskriftsmessig postbehandlet ettersom merket er stemplet med nummerstempel og overordnet postkontor har påført et datostempel med teksten Mo. Portoen på 20 øre er riktig porto på det tidspunktet brevet ble sendt. Dette er et interessant posthistorisk brev, der stemplingen er det som skiller brevet ut fra å være helt ordinært.
Brev med stempel av Krone posthorn typen sendt fra Røssvollnes i Nord-Rana.
Brevhuset på Røssvollnes har opp gjennom tidene hatt to typer krone posthorn stempel. Første gang var en kort periode i årene rundt krigsstart (1939 - 1941). I perioden 1948 - 1962 hadde brevhuset på nytt samme stempeltypen. Vi ser her et brev som er riktig postbehandlet da merket er stemplet med Krone posthorn stemplet og brevet er sidestemplet med datostempel fra Mo postkontor som var overordnet postkontor. Det posthistoriske ved dette brevet er at det er benyttet Krone posthorn stempel, noe som gjør brevet mye mer interessant enn om vi bare hadde hatt frimerket, eller bare et Mo-stempel.

4 - rings nummerstempler

Brev stemplet med 4 - rings nummer stempel 353. Dette stemplet ble først en periode benyttet ved Grøndalen brevhus i Trysil, men ble i perioden 1925 - 1934 brukt ved brevhuset Skjellesvik i Tysfjord. Brevet er korrekt sidestemplet med datostempel fra overordnet postkontor. Dette er et ambulerende kontor som befant seg på lokalbåten, og benyttet stempel med teksten "Saltens postekspedisjon A".

Utviklingen av kommunikasjonene i Norge økte betydelig fra midten av 1800 - tallet sammenliknet med tidligere. I denne forbindelse fikk vi telegraf, jernbane og veier som var mye bedre enn før. Dampskipene var også sværet viktige for kommunikasjonen, og i 1838 gikk Dampskibet Prinds Gustav sin første tur nordover fra Trondhjem til Tromsø og etterhvert til Hammerfest. Dermed var også forbindelsen mellom Nord - Norge og Europa fastsatt i og med at man bå hadde dampskipsfart som kommuniserte fra Hammerfest til Hamburg. Staten hadde på denne tiden tre ulike "posthus" nemlig Postkontorer, postekspedisjoner og poståpnerier. Disse kunne ligge langt fra hverandre geografisk, og det ble etterhvert behov for flere steder der man kunne utveksle post. Etterhvert ble det opprettet en rekke brevhusder folk kunne få utlevert og innlevert sin vanlige post. Det ble bestemt at disse brevhusene skulle ha "kassasjonsstempler", og ettersom det fra tidligere var benyttet 3 - rings stempler, fikk brevhusene kassasjonsstempler med 4 ringer og et nummer som skulle kunne identifisere brevhuset. Disse stemplene hadde ikke dato, og brevene skulle derfor tilleggsstemples med datostempel ved nærmeste overordnede postkontor. 4 - rings stemplene var i bruk fra ca 1890 til midt på 1930 - tallet. Når et brevhus ble nedlagt kunne stemplet benyttes av et annet nyåpnet. Derfor er mange av stemplene benyttet ved flere brevhus.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Karl-Erik L. Olsen | Svar 02.04.2014 13.41

Kjempeflott hjemmeside.

Mvh
Karl-Erik

Trond Schumacher | Svar 12.03.2014 21.08

Jeg liker siden svært godt!

mvh

Trond

Arild Håland | Svar 30.01.2014 11.08

Veldig bra! Laget link til siden din på http://www.albumark.com

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

03.02 | 23:59

Feil årstall under bildetekst 1830 skal være 1838

...
21.08 | 00:09

Fantastisk samling brev du viser. Mange godbiter som jeg kunne ha ønsket meg.

...
10.01 | 18:25

...
10.01 | 18:10

2015-2016

...
Du liker denne siden