Spesielle forhold under 2 verdenskrig

Halveringer - under krigen.

Noen ganger er nøden så stor at man må halvere merker. 10-øresmerkene er trolig oppbrukt og et halvt 20 øres Solkors gjør nytte for seg. Her brukt aom lokalporto på et brev sendt i Hemsedal.

I krigssituasjoner oppstår ofte både nye behov for postale tjenester sam at endel materiell blir mangelvare. Eksempel på at mangel kan oppstå gir gjerne en mer "kreativ bruk" av frimerker samt uvanlige kombinasjoner for å dekke opp aktuell porto.

Halveringer er kjent på noen få merker, verdiovertrykk på enkelte, nye stempler og hånd annuleringer er andre eksempler.

Tyskernes brenning av Finnmark mot slutten av 2. verdenskrig medførte stor mangel på en rekke ulike ting. Eksemplet her viser at man ved et postkontor har manglet stempel, mens ny forsyning med frimerker er kommet fram. Løsningen har vært å skrive stedets navn på konvolutten samt krysse merket med blyant. "Jfj - botn 12/8 -45" utført i Jarfjordbotn.
Postkort der bildesiden var fotografisk var som en del av postsensuren forbudt å sende utenlands i perioden oktober 1940 - mai 1943. Her vises et slikt kort som er tatt av den tyske sensuren. Kortet har som motiv sykehuset i Høyanger. Det er sendt med en reisende postekspedisjon og har derfor stemplet "SOGN I 13-1-1942". Dette stemplet var i bruk fra juli 1964 til desember 1961. Som sensurstempel er brukt et returstempel med teksten "Retur Forbudt" (Returstenpel D0-80).
Brev med stempel N.A.T. - LEIR RANA. Knapt 3 måneders brukstid.

Under 2. verdenskrig var det stort behov for arbeidskraft, og i denne forbindelse ble det organisert en Arbeidstjeneste (AT) fra Dept. Meningen var at ca 20000 personer skulle utføre endel samfunnsnyttige oppgaver, f eks delta i jernbaneutbyggingen. For Nordland fylke sitt vedkommende var det jernabnen over Saltfjellet som ble prioritert. Høsten 1943 var en leir (egentlig fra Trøndelag) flyttet til Saltfjellet, og i denne forbindelse ble det opprettet et poståpneri med stempel N.A.T. - LEIR RANA der  poosten ble utvekslet over Grønnfjelldal poståpneri. Poståpneriet ble opprettet 1/8 1943 og nedlagt 25/10 1943.

Skip som ble satt inn etter bombing

Enlinjestempel brukt på M/S Grinnøy.

I forbindelse med krigshanndlingene 1940-1945 ble endel av hurtigruteskipene skutt i senk. Det ble da behov for erstatningsskip. Særlig på strekningen Tromsø-Kirkenes var behovet stor, og både varer og passasjerer skulle fram. Man leide inn trabåter av ulik størrelse, og M/S GRINNØY var den største med sine 250 bruttotonn.

 

Brev sendt fra Mehamn til Stokmarknes. Brev et er levert om bord på M/S Grinnøy og har skipets stempel.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.11 | 18:16

Din psykopat. Jeg skal knuse deg.

...
03.02 | 23:59

Feil årstall under bildetekst 1830 skal være 1838

...
08.01 | 12:13

Flott og spennende! Berit M.

...
07.01 | 21:26

Jeg nå i gang med nettsiden min, dette etter en lanp pause som skyldes at jeg hatt mange andre oppgver.Jeg utvider siden med ett ny tema nemlig SEX.......

...
Du liker denne siden