Provisoriske løsninger

Dette brevet er et skikkelig fint posthistorisk objekt. Det dreier seg om et brev sendt fra Lensmannen i Nesna til en innbygger samme sted. Vanlig brevporto i 1943 var 20 øre, mens man for brev sendt lokalt hadde en porto på 10 øre. Lokalbrev er relativt uvanlige. I tillegg er dette brevet rekommandert, det dreier seg altså om et lokalt rek-brev. Rekommandasjonsavgiften var 20 øre, slik at total porto blir 30 øre kvittert med 2 15 øres Off sak merker. På dette tidspunkt manglet man tydeligvis rek-etiketter på Nesna, og dette er erstattet med håndskrevet "R346" med rød blyant. I tillegg er mottaksnumret også håndskrevet i blått nr "684". Toppen av det hele er at man som postkontornavn på rek-sendingen har benyttet et enlinjestempel i svart farge med tekst "Nesna". Altså et meget samlerverdig objekt.

Storfosshei provisorie rek-brev

Detalj fra brevets forside.

Innimellom dukker det opp ting som viser at posten har hatt vansker med å løse forhold på vanlig måte. Endel ganger har dette  medført at man har laget provisoriske løsninger.

I forbindelse med krigen var det ved endel postkontorer og brevhus vanskelig å få forsyning med nødvendige stempler, etiketter osv.

Det brevet vi ser her er sendt fra Storfossheien i Nord-Rana til Bjøllånes litt lenger opp i Dunderlandsdalen. På Storfosshei var man tydeligvis fri for rek-etiketter, og har da påført postkontorets navn samt rek - nummer for hånd.

Slik ser brevet ut. "Rec" påført for hånd og det samme gjelder "Storfosshei nr 74". Merk skrivemåten til postkontoret.
Brevkort til England, det er annulert med enlinjestempel med tekst "Storforsheien"

Det er kjent flere "nødlødninger " fra Storforshei. Viser her et brevkort til England som er stemplet med et enlinjestempel med tekst "Storforshei". Det foreligger ingen dato, men objektet stammer fra de første årene på 1900-tallet.

Også i Brøstadbotn ble rek-etiketter mangelvare under krigen. Løsningen ble også her et enlinjesstempel med stedets navn kombinert men rek-nr skrevet for hånd med blåkopiblyant. Lokal rek sending med port 30 øre.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.11 | 18:16

Din psykopat. Jeg skal knuse deg.

...
03.02 | 23:59

Feil årstall under bildetekst 1830 skal være 1838

...
08.01 | 12:13

Flott og spennende! Berit M.

...
07.01 | 21:26

Jeg nå i gang med nettsiden min, dette etter en lanp pause som skyldes at jeg hatt mange andre oppgver.Jeg utvider siden med ett ny tema nemlig SEX.......

...
Du liker denne siden