Hva innholdet forteller

Dødsmelding

Dødsmelding sendt fra Nesna til Distriktslegen i Ranen på Hemnnes.

Dødsmelding som gjelder Otilius Albertin Olsen bosatt i Tomsvika. Han var skredder og døde av tæring 22 år gammel. Liket ble synet av dr Berg på Glein.

Innsiden av dødsmeldingen.

Tuberkulosen herjer i landet.

Dødsmelding sendt til Moen i Målselven.

Nok et brev sendt til distriktslegen....den inneholder dødsmelding på en person som legen har synet liket til. Diagnosen skulle stilles, det skulle konstateres at personen var død og det skulle meldes fra til den offentrlige lege som var distriktslegen (helserådsordføreren).

Enda en dødsmelding

Et barn er død. Årsaken denne gangen vas "svulst på hjernen". De måtte være gode klinikere før i tiden legene. Verken CT eller MR var oppfunnet på denne tiden. I dag skal vi jo "røntgenifisere" alt for å se hva saken dreier seg om.

Innleggelsesbegjæring

For og baksiden av brevet.

Brev sendt til Sognepræsten til Stadsbygden fra Amtschirurgus i Trondhjem 2. juni 1835. Brevet gjelder en kvinne ved navn Sigrid Aakre som er betraktet som fattig, og trenger sykehusinnleggelse for prøvende av medisin. Hun er tatt inn som nummer 49. Det framgår også at hun er utskrevet som helbredet.

Innsiden av brevet fra Amtskirurgen i Trondhjem.

Feltpoststemplene som var de første særstemplene

Feltpostkontor no 3 var i aktivitet i 1892på Græsholmen skydeplads i forb med an aktivitet der.

Særstemplene er et kjent element både innen norsk og internasjonar filateli. De har helt siden slutten av 1800-tallet vært benyttet ved ulike arrangementer og jubileer. Det mange ikke er klar over er at de første særstemplene egentlig var de med tekst "Feltpostkontor" og så et nummer. Disse ble benyttet fra ca 1890.  I norsk filateli har de ikke vært av de mest populære samlerområdene. Få er tatt vare på, og oversikt over bruk er ikke fullstendig.

Jeg viser her noen eksempler.   

Brevkort til Danmark stemplet "Feltpostkontor no 3" sommeren 1892.
Feltpostkontor no 7 var i aktivitet sommeren 1907.
Forsiden viser et motiv fra sentrum av Kristiania med Nationalteatret.

Jubileumutstillingen i Kristiania juli 1914

Kortet viser på bildesiden SS Hellig Olav for full fart.

I forbindelse med Jubileumsutstillinngen o Kristiania i 1914 ble det også benyttet eget stempel.

Besøkende på utstillingen som sender dette kortet til København.
Hilsen fra kronprins Olav.
Malerinnen Agnes Hiorth har tydeligvis hatt et godt forhold til det daværende kronprinsparet. I alle fall får hun takkebrev fra kronprins Olav.
En egentlig nøytral konvolutt.
Denne konvolutten fant jeg sammen med hundrevis av andre litt anonyme konvolutter. Når jeg åpnet den viste det seg å være an takk for oppmerksomheten fra kongefamilien.

Forsvarssjefen (OLAV) takker de som deltok.

Takk fra forsvarssjefen Olav.

Etter krigen var det tid for å takke. Denne personen er født i 1925, og var 15 år ved krigsutbruddet. 2 år senere var det imidlertid klart for innrullering i hjemmestyrkene. Et tøft liv for en ung mann. Godt at kongefamilien ser hvilken innsats som ble gjort. Takkebrev hjelper.

Så var det krig i Norge. Mai 1940: Nord-Norge opplevde krigshandlinger på nært hold. Okkupasjonsmakten ville ha kontroll. Hjemmestyrkene kjempet imot. Kunne man bevege seg fritt i Norge? Neppe, men det kunne gis tillatelse til å passere. Her er en slik "passerseddel".

Brev ned NK1 fra Lavangsnes. Hvor stammer riststemplet fra?

Omslaget ser slik ut med et NK 1 stemplet med 11 streks risstempel.

Lavangsnes i Salangen kommune i Troms fikk poståpneri den 1/4 1868. Det er kjent håndannuleringer både på NH 8, 14 og 18.Det første stemplet poståpneriet fikk tildelt var et 2-ringsstempel uten tverrbjelker med latinske tall. Skrivemåten var "Lavangsnæs".

Jeg har fått tak i et brev med NK1 der merket er riststemplet og uten at det foreligger noe sidestempel som kan bekrefte hvor dette risstemplet ble brukt. Inni er brevet datert "Lavangsnæs 24/7 1855" Brevet er sendt til Kjerringø.

Er det noen som kjenner til hvor riststemplet som er benyttet har vært brukt? Kan det være i Hamnvik/Ibestad?.

Brevet har sannsynligvis gått med D/S Ægir som gikk fra Tromsø den 27/7 i rutens 13. sydtur for sesongen-

Her er steds- og tidsfestelsen fra brevets innside.
Brevets innholdsside...sendt fra Lavangsnes til Kjerringø.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.11 | 18:16

Din psykopat. Jeg skal knuse deg.

...
03.02 | 23:59

Feil årstall under bildetekst 1830 skal være 1838

...
08.01 | 12:13

Flott og spennende! Berit M.

...
07.01 | 21:26

Jeg nå i gang med nettsiden min, dette etter en lanp pause som skyldes at jeg hatt mange andre oppgver.Jeg utvider siden med ett ny tema nemlig SEX.......

...
Du liker denne siden