Samling bygd etter prinsippet man bruker det man har

Norgessamling der begrensingen er skillingsperioden.

3 rings kassasjonsstempel benyttet på postkontoret i Bø i Vesterålen.

Samlingen ”Norge – skillingsperioden” har som målsetting å vise bruk av filatelistisk materiale som er blitt til overs når samleren har montert og brukt de objektene som er aktuelle i andre samlinger. Det vil altså si en samling bygd opp av ”restmateriale”. Bakgrunnen for samlingen er at jeg har samlet Norge i ulike retninger i mange år. Behovet for systematisering var påkrevd, og når 5 ulike posthistoriske samlinger var montert for utstilling samt en sjette i løypa, opplevdes det som et skikkelig slag i trynet å oppdage hvor mye som var til overs. For meg ble dette som en ”posthistorisk whip-lash”. Jeg hadde mange objekter som jeg ikke under noen omstendighet hadde tenkt å selge. Bare tanken på salg opplevdes som en vemmelse. Jeg deltok i utstillingen ”Bergen 100”, og under gjennomgangen med juryen ble det bemerket at jeg hadde noen objekter som ikke hørte hjemme under det temaet de ble presentert. Årsaken til at noen av disse var tatt med i eksponatet var en ”samlersk forelskelse” der jeg argumenterte med nytten av å se kontrastobjekter til de som falt inn under temaet. Et eksempel på dette er NK 1 med krystallklart 3-rings kassasjonsstempel nr 39. Dette stemplet ble benyttet på postkontoret i Bø i Vesterålen, og har sjeldenhetsgrad 10 (RR) på NK 1. Forslaget fra juryen var at jeg skulle selge dette objektet, og heller kjøpe noe som passet til temaet. Forslaget ble umiddelbart forkastet, men det satte i gang tanker om hvordan objektet kunne brukes i en ny utstillingssamling. Tidsrommet samlingen skulle omfatte ble perioden der skillingsmerkene var i bruk, altså perioden 1/1 1855 – 31/12 1876. Samlingen måtte også ta høyde for objekter der det ikke var benyttet frimerker. Det skulle ikke være noen krav til kompletthet, og det skulle  kunne benyttes dubletter der slike var tilgjengelige i eget materiale. Krav om Nord-norsk tilknytning skulle fravikes, men det var likevel ønskelig med en viss tyngde i denne retning.

Det aktuelle grunnlagsmateriale viste seg raskt å inneholde mange objekter av noen utgaver, mens andre utgaver var nesten fraværende. Eksempelvis var det stor overrepresentasjon av NK 1 og NK 4, merker som er populære å samle på. Egen vurdering av estetikk, skjønnhet og interessant posthistorie skulle tillegges stor betydning. Dette for å markere at mulighetene for å skape interessante utstillingssamlinger nærmest mangler grenser, og at bruk av fantasi i denne sammenheng er nyttig og viktig. Det skulle være gøy og inspirerende å betrakte samlingen. 

Brev med NK 1 er i seg selv ikke noe sjeldent objekt, men påskriften ”pr Bergen” viser at det er gått med D/S Bergen. Dette gjør brevet straks mer interessant.

Oscarserien med stort potensiale

100 = Hammerfest

4 skilling Oscar merker er populære å samle stempler på. I kombinasjon med et helt klart stempet blir det vakkert.

Dette merket hadde pålydende verdi på 4 skilling, noe som var alminnelig brevporto en en årrekke på andre halvdel av 1800-tallet. Det finnes derfor mange eksemplarer, og merket er vanlig. Kanskje er tilgangen på materiale også en av årsakene til at det er så populært.

Vær observant i forhold til kvalitet, ettersom tilgangen er stor vil det være mulig å få tak i vakre eksemplarer til en forholdsvis rimelig penge.

Samlingen jeg har kalt "Skillingsperioden" inneholder svært mange eksemplarer av dette merket.... men så var jo også en av hensiktene med denne samlingen å få brukt det jag hadde "på lager" av filatelistisk materiale.

4-skilling Oscar er et populært merke, og det er en utfordring å få brukt det man har på en fornuftig måte. Løsningen er ofte en kombinasjon av brev og stempler.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.11 | 18:16

Din psykopat. Jeg skal knuse deg.

...
03.02 | 23:59

Feil årstall under bildetekst 1830 skal være 1838

...
08.01 | 12:13

Flott og spennende! Berit M.

...
07.01 | 21:26

Jeg nå i gang med nettsiden min, dette etter en lanp pause som skyldes at jeg hatt mange andre oppgver.Jeg utvider siden med ett ny tema nemlig SEX.......

...
Du liker denne siden