Tilbake til våre aner, eller er det vi som er anene?

Island - et historisk fristed

Hester er det nok av på Island

Å reise til Island er noe man bestemmer seg for å gjøre.... man følger ikke bare strømmen av andre turister for de drar andre steder. Islendingene skal jo ha sitt opphav i Norden, mange i Norge, men når man hører språket er det ikke uten videre noe som minner om det. Islendingen - sta som de er har klart å lage et språk som er nærmest uforståelig  for oss som kan norsk. De lager egne ord for det meste, de vil ikke ha "internasjonale begrep" inn slik at språket deres forsøples. Snorre -  den gamle forfatter klarte å skape ei bok som nærmest må betraktes som ei bygdebok for gammel norrøn mytologi, kongene og Islands sin begynnende historie. Nå er vel begrepet bygdebok å gå litt langt, men Snorre var ingen tosk. Han skapte noe som kommer til å gå inn i evigheten som et av verdens store litterære verker.

Jeg traff en gang en kinesiosk forretningsmann som var på reise i Nrgen. Han spurte en av mine venner som er islending om hvor mange bebyggere det var på øya. Svaret v ar rundt 350000. Den gode kineser ristet dag på hodet og kunne fortelle at han eide en bedrift med 375000 ansatte... altså en god del flere enn det som bodde i hele landet Island.

Men så var det islendingene da. Sta som f....I overbevisende stil kjøpte de opp flere internasjonale banker for å vise at dette skulle de klare....det må da være mulig å styre verdens økonomien fra ei lita øy like ved Nordpolen. Det gikk som det måtte gå... konkurs så det suste. Hadde de enda lært. Vi som er blitt godt voksne husker Torskekrigen på 70-tallet. Norske fiskere måtte ikke tro at de kunne fiske utenfor Island. Og  utendinger måtte ikke tro at Islandske fiskere skulle forhindres fra å fiske utenfor andre land. Torsk, tørrfest, boknafesk, lutfesk, sild, makrell, sei og alt mulig annet som kom fra fisk skulle være islandsk. Og de som var imot, skulle skytes i senk med bruk av krigsskip. Dermed basta.

Jaja.

Og så språket da.... hvorfor kan ikke telefonen hete noe som iallefall likner på det norske "telefon" eller det engelske "telephone". Jo det er fordi man ved hjelp av telefon sender noe usynlig gjennom luften, noe litt mytisk. Og da må det selvsagt ha noe med gudene å gjøre. Og det gundene sender avgårde heter "SIMI". Altså blir telefon til simi, enkelt og greit.

Og hvor tror dere Europas største nattklubb ligger? Jo selvsagt i Reykjavik. Der er det jo allermest folk å ta av i hele verden.   Slik er  det.

Nå kan det jop være litt lurt å passe kjeften sin  noe. Landet er kjent for varme kilder. Disse bader man i hele året. Og noen steder koker vannet. Litt varmt kanskje, men man ønsker ikke å bli kastet ut der det er som varmest. Noen har imidlertid forvillet seg ut på varmt vann, blitt kokt og blitt l.iggende til forråtnelsen var kommet så langt at stanken ble overveldende.

Ellers....? Jo du kan oppleve mye på Island. En reise dit kan bli fornøyelig.

Lykke til.

Det er mulig å få servering i vannet.

Den blå lagune

Den Blå Lagune er det som kalles et geotermisk spa. Dette spaet var opprinnelig plassert et stykke unna der det ligger nå. For noen år siden ble spaet imdlertid flyttet dit det er nå. Dette har medført et mer berenset område det man kan bade, men fortsatt en svært behagelig opplevelse.

beliggenheten er noe avsides og området består av lava.  Vannet har en blåfarge, det inneholder salter og mineraler som skal ha gunstig effekt mot hudsykdommer, og der det gamle spaet lå er det nå en hudklinikk. 

Gullfoss

Mennesket blir lite i den gedigne naturen,

Gullfoss er også en aav de store attraksjonene på Island. Med et fossefall på ca 30 meter er den et imponerende syn.

Mennesket blir lite i gedigen natur.
Imponerende fossefall
Oversikt nedover fossen
Nærbilde av fossen

Geysir og Strokkur - varme kilder

Strokkur i aktivitet.

Noen ord blir internasjonale. Geysir er et slikt ord. Denne "fontenen" kalte man "Geysir", og med årene er ordet blitt generalisert til at en geysir er en fellesbetegnelse på liknende naturfenomener.

Strokkur er den mest aktive med utbrudd ca hvert 7, minutt, mens Geysir  prøver seg kun en  sjelden gang. Den har hatt en periode før årtusenskiftet på mange år der den ikke hadde utbrudd i det hele tatt. Noen kloke sjeler kom imidlertid pp ideen om å fylle såpe i den, og da eksploderte den igjen.

Geysir - varm, men stille.
Utbrudd - Strokkur.
Utbrudd som går mot slutten.
Strokkur
Strokkur
Strokkur
Varm kilde
Mye stein rundt Geysir

En tur langs vegen til Reykhold.

Fra Hvanneyri.

Island er et vakkert land, særlig når det er sesong for turistene og når det er sol. I regn og gråvær er det meste grått. Det byr likevel på opplevelser å ta utflukter i gråvær.

Litt uvant med skiltingen?
Drivstoff er ikke billig
Leiebil eller egen bil?
Litt gold natur, men rødsildren lyser opp i landskapet.
Rødsildre
Rødsildre
Elva i bunnen av Hvalafjordur.
Landskap ved Hvannoyri.
Tradisjonell byggestil med beliggenhet sentralt i Reykhold.
Kirken i Reykhold. Også her kommer det røyk fra varm kilde.
Islandshest
2 hester. Kun den ene rasen som kalles islandshest er tillatt på Island. Man ønsker å beholde et feilfrill genmateriale.

Sejladalafossur

Sejladalafossur kan man komme helt inntil, ja sågar gå på baksiden.

På vegen mot Skogafoss dukker plutselig Sejladalafossur opp. Et imponerende syn med et fall som er like stort som fallet til Skogafoss.

Fallet til Sejladalafossur er like stort som det til Skogafoss.
Små mennesker kommer fra etter å ha passert fossen på baksiden.
Bak fossen er det greit å bevege seg.
Pladask...........!!!!!!!!!!!

Skogafoss - den fossen vi hadde hørt mest omtale av på forhånd.

Skogafoss, fallet er enormt.

Etter å ha vært ved Seljalandsfoss, skulle det mye spektakulært til for å omponere oss. Vi var rett og slett overmettet på fossefall. Skogafoss hadde omtale som en av Islands mest besøkte fosser. Vi var spente. Kom dit i solnedgangen, mesteparten av fossen lå i skygge, og dette gav et litt skuffende inntrykk. Fossen er imidlertid 60 meter høy og 25 meter bred. Den er virkelig gedigen!

Toppen av fossefallet.
Skogafoss er omgitt av fjell.
Det er store turmuligheter for fjellvandrere i området rundt Skogafoss.
Ikke slipp hunden løs.

Reykjavik. Nok til en egen reise, her er noen småplukk.

Nasjonalmuseet.

Hovedstaden er påfallende godt vedlikeholdt til tross for at landet har vært gjennom en rekke kriser de siste årene.

Kurs og konferansesenter ved navn "Harpa".
Harpa - utsiden
Harpa - interiør
Luxux Apartments Reykjavik. Nasjonalgalleriet ligger rett om hjørnet.

Og så: noen bilder av natur.

Rødsildre

Island er en lava øy. Mange steder er det mye stein, og lite vegetasjon.

Gåsepar lander.
Tjeld
Tjeld er det masse av på Island. Som i Norge prøver den å få menneskenes oppmerksomhet bort fra egg og unger.
I trekketiden er det mange som tar en pause på Island.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Jan Svendsen | Svar 11.05.2014 02.57

Islandsbilder fra turen etter påske.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.11 | 18:16

Din psykopat. Jeg skal knuse deg.

...
03.02 | 23:59

Feil årstall under bildetekst 1830 skal være 1838

...
08.01 | 12:13

Flott og spennende! Berit M.

...
07.01 | 21:26

Jeg nå i gang med nettsiden min, dette etter en lanp pause som skyldes at jeg hatt mange andre oppgver.Jeg utvider siden med ett ny tema nemlig SEX.......

...
Du liker denne siden