Uten venner når Kina ikke ville vite av dem

Albania er landet ingen fikk komme til

Ungene kaller den tiden for "gamle dager".... den tiden da du pappa var ung.... før vi fikk internett og I-pad... ja forsåvidt også den tiden ungene låner klær fra når de skal på "bad taste"- party.... ja nettopp -  80-tallet er det de snakker om... "Bodde dere i hus da"???  "Hadde dere dårlige barbermaskiner siden alle hadde så langt hår"??? " Kjørte dere veteranbiler?" "Og hvorfor badet alle damene uten BH når de var på stranda... både de med små pupper og de med lange pupper?"

På denne tiden som for våre barn fortoner seg som svært lenge siden var tiden da endel av oss gjennomgikk en politisk fødsel der settingen var preget av øst-vest, kald krig, rød-blå, høyre-venstre, muren, akp,kina og sovjet samt mye mer. Og så Albania.... landet uten andre venner enn Kina. Så lenge det varte. Og så så langt borte...  Vi tenker kanskje at det ikke går an.... men det gjør det. Albania er beviset.

Og så reiste vi dit i sommer. Et av målene var å få tak i en liten byste av Enwer Hoxa, den store landsfader og diktatoren i det meste av etterkrigstiden.

Albania... dette er minst like vakkert som hagen til Claude Monet.

Folk ser ut til å ha et godt liv i Albania.

Vi hadde egentlig ikke tenkt å dra til Albania. Det vil si: Merethe hadde ikke tenkt over muligheten. Hun hadde ikke noe forhold til landet, eller sagt på en annen måte: det hun hadde hørt var ikke positivt. Historien hun hadde fått fortalt handlet om turister som var blitt dårlig behandlet og også utsatt for ran.

Hun må ha blitt offer for litt tilfeldig informasjon. Jeg har aldri hørt de samme historiene, og mitt forhold til Albania er et isolert land som i mange år var styrt av av de mest ortodokse kinakommunister som tenkes kunne.

For det var et faktum at ingen fikk komme inn i landet med mindre man var sentrale medlemmer av det Kina vennlige AKP.

Sommerfugl.....
Albania er et typisk fjell-land, men områder av landet har mye nedbør. og klimaet er varmt. I disse områdene er det svært frodig.
Strendene er ennå ikke reklamert for blant turistene, men vi befinner oss på den "albanske rivieraen". Kilometervis med hvite sandstrender, nesten ikke folk, rent vann..... Drømmeforhold.
Lokale ungdommer benytter morgenen til å ta seg et bad. Serenda.
Med vennlig hilsen
Jan Svendsen
Vi liker å se oss om når vi er ute og reiser. Albania er et land med mye fjell, men innimellom dukker det opp steder der frodigheten i naturen er stor. Gjerne i tilknytning til vann og elver. Da er en forfriskende dukkert fristende
Sør i Albania der det frodigste stedet er tilknyttet velutnyttede nforekomster av van
I dalbunnen er kratet dominerende
Bygate
Motorveg.
Det finnes mange minnesmerker over personer som er drept i trafikken
Som i alle andre middelhavsland er nyplukket frukt lett å få tak i.
Noen foretrekker å spise lunsjen sin på mer fasjonable steder.
Det er fortsatt slik at albanerne har med seg minner fra den gamle tiden, men de er noe tilbakeholdne med å snakke om den. Innimellom er det minner som ikke er fjernet, og vi ser sågar flagget i rødt noen steder.
Nå har flere politiske partier kommet ut på arenaen, den nødvendighet for å sikre demokrati.
Her er en av de sikreste beviser på at Albania var omgitt av fiender.... et fly skut ned i den verste tiden av den kalde krigen... spionfly.. Det ble stilt ut på etnografisk museum. Når glasnost kom til landet og flyet ble tilgjengelig for undersøkelser viste det seg at det var en teknisk feil på selve flyet som gjorde at det måtte nødlande.... og en liten omskriving av historien måtte gjøres.... jaja...
Med vennlig hilsen
Jan Svendsen
En skikkelig perle i Tirana. Hotell Dynastry. Vi fant det via "Tripadvisor" som er et nyttig nettsted. En albaner med interesse for turisme og hotelldrift hadde realisert sitt livs drøm. Skapt et hotell med historisk preg, krydret dette med god mat, god vin, konferanse faciliterer og samtidig var innom selv for å "ta tempen" på gjestene. Dette må oppleves når man er i Tirana.
Maten er kunstverk på Hotell Dinastry
Fra Hotell Dynastry
Servering på Hotell Dynastry. Hadde vi egentlig bestilt både rød og hvit vin samt noe sprudlende?? Det var innehaveren som spanderte, en gest for at vi hadde villet snakke med ham....
Albania må være et av verdens billigste land å feriere i.

Trafikken.... skrekk og gru..... og en gammel Mercedes....

Vi bodde i Saranda, men hovedstaden Tirana var et av stedene vi hadde bestemt oss for å dra til. Buss var mulig, men etter å ha hørt ulike historier om forsinkelser, overfylte busser og generelt blitt frarådet å benytte de 7 timene dette ville ta til busstur valgte vi taxi. Billig og effektivt, og sjåførene tilbød seg å vente i Tirana i opptil flere døgn for å være sikret å få returen også. Et par damer vi ble kjent med nevnte riktig nok noe om stor fart og dårlige veger, men ikke noe å bry seg om.......

Vi møte opp på taxi holdeplassen og ble raskt tilbudt tur dagen etterpå. Mercedes skulle selvsagt benyttes. Og Mercedes fikk vi. Eierens stolthet var en 1982 modell 220D som fortsatt fungerte til tross for nesten en million kjørte kilometer. Vi måtte ta foto av kilometertelleren for dette var et virkelig kvalitetstegn.  Bilen var for øvrig den andre Mercedes som kom til Albania, bare staten hadde en slik, og den var forbeholdt de sentrale partitoppene under Hoxatiden.

Men bilen fungerte, selv om vi ble skeptiske da vi satte oss inn og bilen seig kreftig ned baktil på høyre side, et svært steinsprang i frontruta og vansker med å dreie rattet ble klart for oss.  Dette var åpenbart "sliteren" i bilparken!!! og "den er jo så gammel" ble stadig gjentatt som en bekreftelse på defektene.

Virkeligheten viste seg å bli at vi fikk 4 timer med råkjøring der dødsrisikoen i forbindelse med trafikkulykker var enorm. Og med noen hundre meters mellomrom var det satt opp private krikegårder mes navn på drepte personer.

Steinsprang i frontruta, men full fart likevel... "bilen er jo så gammel".
Tett trafikk
Også motorvegene er "smale" når man kjører for mange i bredden
Noen ganger kan man forstå at det er problemer med strømtilførselen
ER dette etter EL-forskriftene ?
En bunker til hver familie i Albania var et prinsipp som ble gjennomført. Selvforsvar var viktig når fienden fra Vest skulle komme.
Gjetere på grensen til Hellas
Hotell Butrini er de tidligere pampene fra sosialistpartiet sitt hotell. Det er pusset opp i opprinnelig stil, og er et hotell som kan anbefales.
Fra Blue Eye
Fra Hoxatiden, nå etnografisk museum i Saranda
Fargerik skogbunn bare man ser etter.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Jan Svemdsen | Svar 19.08.2015 00.34

Begynnelsen på Albania......mer kommer

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.11 | 18:16

Din psykopat. Jeg skal knuse deg.

...
03.02 | 23:59

Feil årstall under bildetekst 1830 skal være 1838

...
08.01 | 12:13

Flott og spennende! Berit M.

...
07.01 | 21:26

Jeg nå i gang med nettsiden min, dette etter en lanp pause som skyldes at jeg hatt mange andre oppgver.Jeg utvider siden med ett ny tema nemlig SEX.......

...
Du liker denne siden